Home SpeesCees Zadenoverzicht Producten Kweek Webshop Contact
Zadenoverzicht > Koningskaars

Koningskaars

Verbascum thapsus is een tweejarige plant die inheems is in Europa, Noord-Afrika en Azië. De plant werd in Amerika en Autralië geïntroduceerd. In Nederland wordt de koningskaars op korte termijn met uitsterven bedreigd als niemand er aandacht aan besteedt. De meningen lopen nogal uiteen, maar een Stalkaars wordt vaak ten onrechte voor koningskaars aangezien. De koningskaars wordt bij uitstek graag bezocht door hommels. En door het steeds grotere gebrek aan tweejarige planten in ons land zijn de populaties hommels intussen ook drastisch gedaald. Omdat een hommel kaken heeft kan hij bij de nectar van de koningskaars en is om die reden vermoedelijk het enige insect dat in staat is de koningskaars goed te bestuiven. Ik ben het zelf als een missie gaan zien om mensen aan te zetten om wat koningskaarsen in te zaaien op plaatsen waar ze kans krijgen om tot wasdom te komen. Intussen heeft de gemeente Dronten meegedacht en heeft koningskaars ingezaaid op vijf locaties waar niet steeds opnieuw gemaaid wordt. Een of meerdere koningskaarsen in je tuin geven je een pracht aan plant en een druk bezochte plant door vele soorten insecten.

Helaas moet ik wat geld rekenen om ze het land in te krijgen, maar alleen mijn onkosten terug verdienen is genoeg. Vandaar een matsprijsje voor de echte plantenliefhebbers. In een theelepeltje zaad van de koningskaars zitten al zoveel dat ze nauwelijks te tellen zijn.

Bij een bestelling van meer dan 100 euro stuur ik desgevraagd zaden van de koningskaars gratis mee. Een zakje zaden van de koningskaars kost 15 euro incl. verzendkosten. Wij versturen onze zaden alleen per aangetekende post. Dus bij een bestelling van andere zaden kosten ze in feite maar 7.50 euro per theelepeltje omdat dan de verzendkosten niet tellen.

Kenmerken en voorkomen van de koningskaars

De koningskaars is een plant uit de helmkruidfamilie (Scrophulariaceae). De plant groeit in duin- en krijtgebieden en is daar vrij zeldzaam. In andere delen van Nederland is de soort werkelijk zeldzaam. De bladeren en de stengel zijn bedekt met een dichte wollige beharing. De koningskaars wordt vooral door verschillende soorten hommels bezocht om hun dagelijkse portie nectar tot zich te nemen.

De bloemen zijn geel en hebben een doorsnede van 2-4 cm. Er zijn vijf kroonbladeren die aan de voet zijn vergroeid.Er zijn vijf kelkbladen en vijf meeldraden plus een lepel, waarvan er drie meeldraden gele of witte haartjes hebben.

De bloemen vormen een dichte aar. De plant bloeit van juli tot en met de herfst.

De bovenste bladeren zijn aflopend tot het volgende blad. De onderste bladeren hebben een gevleugelde steel.

De koningskaars draagt een doosvrucht die zeer kleine zaadjes bevat.

Medicinale eigenschappen van de koningskaars

De bladeren en olierijke bloemen van de koningskaars worden al eeuwen in de kruidentherapie toegepast o.a. vanwege hun vochtinbrengende en samentrekkende eigenschappen. Het wordt in het bijzonder aanbevolen bij hoesten en aanverwante problemen en - bij uitwendig gebruik – voor allerlei huidproblemen, waaronder eczeem, wratten, steenpuisten, aambeien en wintertenen. Ook staat de koningskaars bekend om z´n ontstekingsremmende, schimmelwerende, slijmafdrijvende en pijnstillende eigenschappen, en zou zelfs werkzaam zijn tegen tumoren. Geen wonder dat extracten van de koningskaars een ideale aanvulling zijn op medicinale zalven waarin cannabisextract is verwerkt.

Naar de webshop
Koningskaars in de tuin van Cees
Cees met grote koningskaarsen