Copyright © No Mercy Seeds
Over ons
Cannabis zaden
Informatie
Voeding & supplementen
Koriander zaden
Koriander
Koriander is goed voor de spijsvertering. Korianderzaad heeft een zoete, anijsachtige, licht pikant kruidige (een beetje sinaasappelachtige) smaak. Het zaad, gemalen of gekneusd, kan worden verwerkt in bijvoorbeeld wildpaté, koekjes (speculaas), kerrieschotels en oosterse gerechten. Kauwen op korianderzaadjes neutraliseert de onaangename geur van knoflook.

Koriander kweken
Koriander is een eenjarige plant dat gemakkelijk te kweken is en heeft weinig last van ziektes. Het kruid heeft een lichte, humusrijke en kalkhoudende grond en een beschutte zonnige plaats nodig. Zaaien kan vanaf april binnen, vanaf half mei kan er buiten gezaaid worden of de binnen voorgezaaide plantjes buiten uitplanten worden. De plantjes verdragen geen nachtvorst. Zaaidiepte 1 cm. Regelafstand 30 cm, zaai in de regels de zaadjes 5 cm uitelkaar. Na ongeveer 18 dagen komen de zaden op (ligt aan de tempratuur). De jonge kiemplantjes op 20 cm uitdunnen. Bij binnen voorzaaien plantjes op 25 x 25 cm uitplanten. Koriander wordt tussen 40 tot 70 cm hoog. Het verse blad kan geoogst worden als de bladeren 10 cm groot zijn en fris groen zijn. In de zomer gaat koriander bloeien in grote schermen. Rond augustus rijpen de zaden af. Knip de schermen af voor dat de zaden gaan vallen en laat ze binnen drogen. Het zaad behoud zeer lang zijn aroma. Dit kruid kan ook in potten geteeld worden voor het blad.
Van koriander kan zowel het blad als de zaden gegeten worden. Vers korianderblad heeft een typische, zachtzoete, anijsachtige, met een vleugje naar peterselie en citroen smakende aroma. De geur is zeer aromatisch. Je kunt het kruid gebruiken in talloze stoofschotels, kipgerechten, salades en sauzen, met name in de Indiase, Marokkaanse en Thaise keuken.